Skip to main content

Autotransport – kosten en aandachtspunten

Autodealers, leasemaatschappijen, autofabrikanten maar ook particulieren maken gebruik van autotransport. Bijvoorbeeld wanneer een auto niet meer kan rijden of wanneer je een auto wilt importeren of exporteren.

Hieronder geven we je inzage in de meest geschikte transportmethodes. Verder bespreken we waar je op moet letten als je autotransport uitbesteedt. Tenslotte gaan we in op de kosten van het vervoer van één of meerdere voertuigen.

 Vraag offertes aan

Soorten autotransport

Er zijn twee manieren van autotransport:

  1. Door middel van een hiker. Dit is iemand die de auto voor een klant van A naar B rijdt.
  2. Op een autotransporter of oplegger. De auto wordt op een trailer of oplegger geladen die op locatie wordt gebracht.

Wat kost het transport van een auto?

Een gemiddeld transport van een enkele kleine tot middelgrote auto binnen Nederland zal meestal tussen de 150 en de 800 euro kosten.

De prijs van het transport is afhankelijk van enkele factoren. Bekijk hieronder enkele recente offertes en prijzen voor autotransport

Autotransport tarieven

Autotransport Prijs (€)
Niet-rijdende auto van Ulft naar Den Haag 320
Rijdende Auto transport van Oirschot naar Oosterzele 150
Transport Alfa Romeo Spider van Alkmaar Naar Almere 150
transport auto van geesbrug naar breda 500
Transport rollende maar niet startende auto 75 km 200 (ivm combinatierit)
auto saab 9-3 van Hoogvliet naar Huissen 250
BMW M135i van Sint-Niklaas naar RDW Keuringsstation Amsterdam 250
Peugeot vivacity van den Haag naar Zoetermeer 55
Rijdende oldtimer Peugeot naar UK transporteren 1725
Jaguar XK van Echteld naar Erith, Kent (Engeland) 1475
volvo van 8015 PR Zwolle naar oostenrijk 1841
9 gebruikte kleine auto’s afhalen bij 6 verkooppunten Hamburg, naar Dordrecht 5325

Hoe wordt de prijs van autotransport bepaald?

Voor het vervoer van meerdere, grotere of bijzondere auto’s zullen de prijzen anders zijn. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde autotransportbedrijven.

De totale kosten van het vervoeren van één of meerdere auto’s hangt van meerdere factoren af:

  • Of de auto rijdend is of niet en of de motor werkt of niet
  • De totale afstand tussen laad- en losbestemming
  • Het type auto (soort, afmetingen, gewicht)
  • De hoeveelheid auto’s
  • Of de auto goed te bereiken is met een autotransporter (toegankelijk en verhard terrein of niet)
  • Aanvullende verzekeringen (in sommige gevallen, bijvoorbeeld met speciale objecten, kan een aanvullende verzekering praktisch zijn)
  • De tijdslijn: of het autotransport spoed heeft of planbaar is
  • Aanvullende kosten zoals tol en toeslagen bij internationaal autotransport
autotransport hiker

Autotransport door middel van een Hiker

Simpel gezegd is dit het inhuren van een chauffeur die de auto naar de afgesproken bestemming rijdt. Veel leasemaatschappijen en autoverhuurders maken hiervan gebruik. Soms hebben ze zelf een aantal hikers in dienst, of ze maken gebruik van een transportbedrijf die een netwerk hebben van hikers. Dit soort bedrijven hebben vaak in heel het land hikers zitten zodat ze overal snel iemand kunnen sturen die de auto weg kan rijden.

Autotransport op een autotransporter

Voor het transport van auto’s bestaan er speciale trucks die zijn gemaakt voor het transport van (personen-)auto’s, ook wel autotransporters genoemd.

Een autotransporter is een vrachtwagen waarmee meestal meerdere auto’s tegelijk kunnen worden vervoerd. Sleepwagens worden meestal niet gezien als autotransporters, ook al kunnen ze auto’s vervoeren.

Een onderscheid wat gemaakt kan worden is het open of gesloten transport. Bij open transport staat de auto in de lucht op de truck. Hij is dan onderhevig aan de weersomstandigheden. Meestal is dit geen enkel probleem, maar soms kan er gekozen worden voor gesloten transport. In dat geval wordt de auto in een gesloten trailer vervoerd.

autotransporter

Internationaal autotransport

Er worden tegenwoordig heel veel auto’s de grens over vervoerd, van en naar Nederland. De laatste jaren is er een enorme stijging in autotransport van Nederland naar het buitenland. Dit komt onder andere doordat auto’s die wij hier niet meer willen, zoals veel dieselauto’s, in Oost-Europa wel heel populair zijn.

Daarnaast is door de enorme toename in elektrische auto’s een vergroting van de buitenlandse afname van Nederlandse auto’s te zien.

Tenslotte is er een redelijk stabiel aantal verhuizers van en naar Nederland die graag hun auto meenemen. In veel gevallen wordt er hier een beroep gedaan op internationale autotransportbedrijven.

De belangrijkste aandachtspunten bij internationaal transport van een auto:

Vergunningen

Heeft het transportbedrijf de juiste vergunningen? Voor het professioneel vervoeren van een auto op een autotransporter of aanhanger binnen Europa is een vergunning van het NIWO vereist. Binnen de Europese Unie is een Eurovergunning vereist, maar internationaal zal een aanvulling op de Eurovergunnging nodig zijn. In de meeste gevallen zal een zogenaamde CEMT-vergunning volstaan.

Verzekeringen

Is de lading goed verzekerd? Naast het feit dat de transporteur zelf goed verzekerd dient te zijn, is voor u het belangrijkste dat de lading geen risico loopt. Zeker in het geval van een speciaal object of luxe auto is dit zeer aan te raden. Overleg dit met de transporteur en vraag offertes voor transportverzekeringen aan wanneer nodig.

Contract en transportvoorwaarden

Zorg dat de afspraken met de transporteur goed op papier staan. De autotransporteur zal meestal een contract en voorwaarden hanteren die u dient te ondertekenen. Wij adviseren u in zee te gaan met een autotransporteur die de AVC/CMR voorwaarden hanteert.

Internationaal autotransport kosten

De kosten een autotransport van of naar het buitenland liggen vaak hoger door een grotere af te leggen afstand. Wanneer de auto mee kan op een autotransporter, zijn de kosten vaak lager dan veel klanten van tevoren denken. 

Internationaal autotransport Kosten (€)
Rijdende kleine auto van Pernis naar Alicante (Spanje) 1625
Een bestel auto wegbrengen van Hoofddorp naar Antwerpen haven 210
Auto Transport van Vlagtwedde naar Wenen 1250
Auto van Enschede, Nederland naar Gent België 350
Transport Volvo 440 Perpignan naar Arnhem 1125
Auto met schade van Bremen (DE) naar Vijfhuizen 300
Niet-werkende Hatchback auto van Bielefeld naar Antwerpen 650
Ophalen import auto (Audi Q4) van dealer in Frankrijk naar Genemuiden 1450
   


Bedrijven gespecialiseerd in autotransport

Er zijn in Nederland en Belgie veel bedrijven die een auto kunnen transporteren. Daarvan is een aantal echt gespecialiseerd en een aantal biedt het aan naast andere type transporten. Hieronder staan geregistreerde bedrijven die een autotransport kunnen uitvoeren. Er zijn bedrijven bij die geschikt zijn voor het relatief simpele vervoer van een enkele tweedehands auto. Maar ook als u van bent een hele autotransporter vol met nieuwe auto’s te vervoeren, kunt u hier een geschikt bedrijf vinden.

 

×